/home/html/patifu.cz/public_html/wp-content/themes/ptf/page.php

Historie PÂTIFU. Cesta vedla přes TOFU

Historie PÂTIFU. Cesta vedla přes TOFU

PÂTIFU je další ze zdravých výrobků naší společnosti VETO ECO s.r.o, která se výrobou tofu zabývá již více než 30 let. Cesta ke vzniku PÂTIFU vedla přes výrobu samotného tofu a mnoha a mnoha produktů z něj.

„S výrobou tofu jsme navázali na činnost firmy Pavla Petráčka, který společnost Pavel Petráček VETO založil již v roce 1992. Když tehdy firmu zakládal, měl základní cíl – propagovat sóju jako potravinu s výborným vlivem na lidské zdraví a vyrábět a prodávat v naší zemi v té době úplně neznámou potravinu – tofu.”, říká jeden ze současných majitelů Marek Petráček.

A od té doby jsou naše aktivity spojeny právě s tofu.

„Když v roce 1992 vznikl sen o výrobě tofu a strýc vybudoval výrobní prostory, byla nakoupená špičková japonská technologie pro výrobu tofu. Samotné zahájení výroby probíhalo pod dohledem japonského odborníka, který měl za úkol seřídit technologii a nás zasvětit do tajů tradičních japonských postupů výroby tofu.” vzpomíná na dobu před 30 lety Marek Petráček.

Následovalo období plné učení, nových zkušeností, úspěchů, ale také nezdarů. Museli jsme bojovat i s předsudky. Pro Čechy bylo tofu něco nového. Často bílá hmota, kterou neuměli připravit. Byli jsme ale trpěliví a nevzdali jsme to.

Dnes je situace ale naprosto jiná. Tofu je považováno za zdravou potravinu, která je pro mnohé vhodnou náhradou masa. V posledních letech stále více lidem záleží na jejich zdraví a na tom jakým životním stylem žijí. Vracejí se ke kořenům a odmítají jíst potraviny plné chemie či umělých barviv. Rozrůstá se komunita vegetariánů i veganů.

Firma VETO ECO s.r.o. byla v České republice první firmou, která začala vyrábět rostlinné salámy. Tehdy zde šlo o unikátní novinku. Začali jsme ještě více inovovat a dnes nabízíme více než 30 druhů výrobků. Některé z nich jsou vyráběny unikátními výrobními postupy a patří mezi špičkové výrobky v této kategorii v Evropě. Zákazníci podle našeho výzkum oceňují hlavně to, že většina z výrobků vyžaduje před konzumací jen minimální úsilí na přípravu.

Jak se zrodilo PÂTIFU – paštika z tofu

„Jsou to zákazníci, kteří nás stále inspirují. Začali jsme proto vymýšlet nové a nové produkty. Zájem lidí o tofu rostl a přišly na řadu karbanátky, nugetky se sýrem, další ochucené varianty tofu, pomazánky.”, vysvětluje Marek Petráček.

Jednou z novinek byla pomazánka z tofu VETO Tofu paštika bezlepková. Dalo by se říci, že to byla taková prababička dnešního PÂTIFU.

Zápasili jsme s chuťovou stálostí i trvanlivostí výrobku, ale nadšení lidí v té době pomáhalo tolerovat jeho nedokonalosti, díky kterým by dnes asi neobstál. Tehdy začalo dlouhé období vylepšování, jenž asi nikdy neskončí. Velkou výzvou a inspirací nám byly výrobky ze západu, protože byly tehdy v našich očích dokonalé. Chutí, vzhledem i obalem.

Občas jsme i doma o víkendu míchali nové varianty příchutí, vymýšleli nové a netradiční, experimentovali, a pak to dávali ochutnat členům rodiny, kamarádům a známým.

K původní paštice přibyla ještě jedna a několik let nato jsme vyvinuli novou generaci tofu pomazánek Pochoutka s novou recepturou, v šesti chuťových variantách a v lépe provedeném obalu, které si rychle získaly u zákazníků oblibu.

Mnoho zákazníků se ptalo, jestli jim Pochoutky vydrží během cest nechlazené. Vždy jsme museli čestně přiznat, že ne, a tak jsme měli jasný směr dalšího vylepšení – trvanlivost.

Stál tak před námi nový cíl – vytvořit takový zdravý výrobek, který vydrží zákazníkům na cesty či výlety i na dovolenou. Tento cíl nám komplikovala naše zásada nepoužívat konzervanty ani žádnou jinou chemii. Technologicky zbývala pouze sterilizace, kdy se výrobky zahřejí na teplotu 125°C.

Jenže receptury pomazánky Pochoutka tomuto zpracování nestačily. Tyto teploty výrazně ovlivňují chuť přírodních surovin i jejich stabilitu a po sterilování nebyly Pochoutky dobré.

Postupně se nám dařilo najít kombinace surovin i postup jejich zpracování tak, aby vznikla jemná, trvanlivá, čistě rostlinná paštika založená na tofu. Z tohoto spojení potom vzniknul i název PÂTIFU (paté + tofu), který vystihuje podstatu výrobku.

Příběh PÂTIFU pokračuje dobře. Rychle si našlo místo u zákazníků, kterým záleží na tom, co jí. Během několika měsíců si získalo oblibu nejen po ČR, ale také v několika dalších evropských zemích jako je Slovensko, Polsko, Chorvatsko, Slovinsko a dokonce daleké Norsko.

Nyní dodáváme naše paštiky z tofu nejen do malých krámků se zdravou výživou, ale i do velkých obchodních řetězců. Zákazníci si je tak mohou koupit například v Tescu či v Globusu, anebo také ve všech DM drogeriích po celé ČR.

Tím určitě nekončí náš vývoj. Máme další nápady, jak tofu paštiky vylepšovat. To už bude ale jiný příběh…

To vše je hodně práce, ale děláme to pro radost ze zdraví.

Dbáme na 3 základní věci:

Suroviny nejsou geneticky modifikované

  • Nezbytným předpokladem udržení vysoké kvality našich produktů je pečlivý výběr vstupních surovin.
  • Za samozřejmé považujeme zpracování výhradně sóji, která není geneticky modifikovaná.

Bez konzervantů

  • Používáme co nejvíce surovin v přirozeném stavu a vyhýbáme se složitým výrobním procesům tak, aby ve výrobcích zůstalo zachováno co nejvíce přírodních látek.
  • Zásadně nepoužíváme konzervanty, umělá barviva a aromata, ani další látky, které by zatěžovaly lidský organismus.
  • Naopak se snažíme kombinovat sóju s dalšími výjimečnými rostlinnými surovinami, nejčastěji s pohankou, která ji výborně doplňuje.

Ctíme poctivou tradici, ale jdeme s dobou

  • Znalosti a dovednosti staré tisíce let spojujeme s moderní technikou a budujeme provoz, který vyhovuje náročným evropským normám.
  • Výroba probíhá v rámci systému kontroly kritických bodů (HACCP), který máme od roku 2011 certifikovaný podle směrnic IAF a podléhá nezávislému auditu.
  • Nad dodržováním pravidel ekologické výroby bdí společnost KEZ, která nám udělila certifikát pro biovýrobu.

Diskuze

Koupíte v každé DM drogerii, Globusu, Tescu a v prodejnách se zdravou výživou po celé ČR.