/var/www/clients/client4/web488/web/wp-content/themes/ptf/page.php

Historie TOFU

Historie TOFU

Kde se vzalo tolik oblíbené Tofu? Víte to?

 

Prameny uvádí, že historie výroby tofu se datuje do druhého století před naším letopočtem a s výrobou začali v Číně. Později se tofu rozšířilo do dalších zemí jako je Japonsko, Korea a Vietnam. Čínská tradice praví, že sójové boby patřily k pěti posvátným čínským plodinám už za císaře Šeng-Nunga, který je zmiňuje ve svém rukopise z r. 2838 př. Kr.

 

Jiní historici posouvají vstup sóji na scénu o něco později, ale od r. 300 př. Kr. je sója společně s prosem ve starých čínských písemnostech opakovaně zmiňována jako hlavní zemědělská plodina v severní Číně.

 

Jak se dostala sója na západ?

 

O tom, jak se sója dostala na západ a stala se zde oblíbenou potravinou, se zcela neví. Jedna z legend tvrdí, že evropští námořníci používali na zpátečních cestách z Číny pytle vyrobené ze sóji.

 

Již v 16. století s sebou pravděpodobně přivezli evropští obchodníci sušené tofu. Existují záznamy z 18. století, že evropští vědátoři tuto potravinu zkoumali.

 

Sója se šířila po světě hlavně spolu s čínskými přistěhovalci, ale mimo tyto komunity byla prakticky neznámá. Byla spíše kuriozitou než potravinou. To platilo i pro tehdejší Ameriku – s výjimkou jediného muže, který způsobil revoluci v amerických snídaních. Byl to Dr. John Harvey Kellog, jeden z prvních propagátorů vegetariánství. Typickou americkou snídani, vejce se slaninou, dokázal nahradit kukuřičnými lupínky a granolou. Ve svém bádání o zdravé stravě tak narazil právě na sóju.

 

V roce 1919 napsal rozsáhlou stať o užitečnosti sóji ve výživě diabetiků a ve 20. letech již obchodoval s prvními sójovými výrobky. Později spolu s dalšími průkopníky vegetariánství z řad církve Adventistů sedmého dne vyvinul další výrobky (např. sojovou náhradu masa) a zásadním způsobem se zasloužil o to, že sója se v Americe stala známou a používanou surovinou.

 

Dalším propagátorem sóji byl Dr. A. H. Horvath, známý jako „Otec sóji”. V roce 1931 publikoval vědeckou práci pod názvem „Sójová mouka jako národní pokrm” a neúnavně pracoval na uvedení sóji mezi hlavní plodiny pěstované v USA. Jeho úsilí bylo do značné míry úspěšné, za patnáct let jeho práce vzrostla plocha osetá sójou více než 70 násobně.

Ochutnejte PATIFU zdarma

Diskuze

Koupíte v každé DM drogerii, Globusu, Tescu a v prodejnách se zdravou výživou po celé ČR.


Ochutnejte zdarma