Složení PÂTIFU
Z čeho je PÂTIFU? Detailní přehled složení.
Lidé se nás často ptají: „Jaké je složení PÂTIFU? A jaké suroviny při jeho výrobě používáte? Hlídáte si jejich původ? Jak to děláte, že docílíte tak jemné konzistence? A opravdu neobsahují PÂTIFU žádné konzervanty a žádnou chemii?”
Připravili jsme tedy pro vás ty nejzajímavější informace ohledně složení PÂTIFU.
V tomto produktu nenajdete žádné konzervanty ani chemická barviva. Než jsme pro vás připravili 10 příchutí, které jsou nyní k dispozici na trhu, byla za tím opravdu dlouhá a dlouhá cesta. Jak přesně vzniklo PÂTIFU najdete zde. (odkaz na článek o historii)
PÂTIFU obsahuje:
- Tofu
- Rostlinný olej
- Brambory
- Droždí
- Drožďový extrakt
- Koření
- Karagenan
- Guma guar
Tofu v PÂTIFU
Hlavní surovinou PÂTIFU je tofu. Jeho podíl je téměř ¼ celkové hmotnosti výrobku. Zajímavostí je to, že si tofu do PÂTIFU vyrábíme přímo sami. PÂTIFU je produktová řada společnosti Veto, která se výrobou tofu zabývá již přes 30 let.
PÂTIFU je vhodný pro celiaky, diabetiky, vegetariány, vegany nebo i pro ty, kdo preferují zdravý životní styl.
Jak dosahujeme jemné konzistence?
Abychom dosáhli typicky jemné konzistence, vyrobíme tofu v určité přesně stanovené pevnosti. Navíc tofu musí být co nejčerstvější (v našem případě max. 24 hodin). V žádném případě nepřichází v úvahu rozsekat do PÂTIFU nějaké staré tofu na hranici trvanlivosti.
Sója není geneticky modifikovaná.
Právě vlastní výrobou tofu máme pod kontrolou důležitý parametr sóji, a to, že není geneticky modifikovaná (tzv. non-GMO nebo GMO free sója). Vždy nakupujeme pouze certifikovanou a testovanou sóju, jsme také pravidelně testováni státní kontrolou a vždy jsme vyhověli požadavku na GMO free sóju.
Rostlinný olej v PÂTIFU
V PÂTIFU nenajdete žádný živočišný tuk, protože je to 100% rostlinný produkt. Je tedy vhodné pro vegetariány i vegany.
Při výrobě používáme čistý jednodruhový olej z řepky tuzemské produkce. Vede nás k tomu několik důvodů:
- Řepkový olej spolu s olivovým jsou na vrcholu žebříčku podle vlivu na lidské zdraví.
- Řepkový olej má velmi blahodárné složení, více třeba na Wikipedii.
- Tím, že používáme jednodruhový olej, a ještě navíc tuzemský, máme kontrolu nad kvalitou této suroviny.
- Pouze tento olej lze sehnat s certifikátem, který dává garanci, že není z geneticky manipulované plodiny. U směsných nebo ostatních jednodruhových olejů bychom neměli jistotu. Tento fakt nelze testovat, protože v oleji nelze poznat, jestli původní plodina byla geneticky modifikována nebo ne.
Brambory v PÂTIFU
Přínos brambor pro lidské zdraví je velice dobře znám. A proč přidáváme brambory do PÂTIFU? Přírodní cestou nám pomáhají vytvořit příjemnou pastózní hmotu.
Droždí v PÂTIFU
Droždí v PÂTIFU používáme hlavně ze dvou důvodů:
- Chuť – droždí pomáhá dodávat typickou, bohatou, mírně trpkou chuť. Aby se tato chuť ještě podpořila, tak droždí před použitím projde přesnou tepelnou úpravou.
- Technologie – droždí má velmi jemnou konzistenci, a tato jeho vlastnost nám v souvislosti s dalšími faktory umožňuje dosáhnout příjemně jemné konzistence samotného PÂTIFU.
Drožďový extrakt v PÂTIFU
Jedná se o produkt odvozený od droždí, kdy se jeho bílkoviny za velmi přesných podmínek rozloží na jednotlivé aminokyseliny a jejich fragmenty, čímž získá tento produkt velmi zajímavou chuť.
Lidé si často pletou drožďový extrakt a glutamát, přitom se jedná se o úplně odlišné suroviny. K tomuto mylnému tvrzení nejspíše napomohla skutečnost, že glutamát se z kvasnicového extraktu vyrábí. Kvasnice totiž, podobně jako i jiné suroviny, ve kterých je hodně bílkovin, obsahují kyselinu glutamovou. Její obsah je ale velmi malý, maximálně v řádu jednotek procent u sušených kvasnic (navíc značně kolísá podle druhu kvasnic).
Protože kvasnice se rychle množí a dají se množit na levném odpadu z rostlinné výroby, tak se staly surovinou pro výrobu glutamátu. Jsou ovšem potraviny, které mají přirozený obsah kyseliny glutamové či jejích solí mnohem vyšší (typicky rajčata, mořské řasy, sýry,…) a neříká se jim proto glutamát. Lidské tělo obsahuje kyselinu glutamovou a její soli. Denně jich syntetizujeme asi 50g, a přesto nikdo neříká „člověk je glutamát“! Zajímá-li vás více informací o tomto tématu, podívejte se na článek o rozdílu mezi drožďovým extraktem a glutamátem.
Koření v PÂTIFU
Ladění chuťových vlastností PÂTIFU bylo tou nejtěžší a nejzdlouhavější částí procesu vývoje. Jednotlivé koření jsme vybírali velmi dlouho a pečlivě, většinu odebíráme od dodavatelů garantujících vysokou kvalitu a sezónní stálost.
Teplota při sterilizaci výrobku, tzn. zahřátí na teplotu až 125°C, má významné účinky na chuťové vlastnosti různých surovin, ale hlavně na koření. Po každé změně receptury bylo potřeba nechat projít vzorek sterilizací, potom nechat aspoň týden rozležet a pak teprve bylo možné vzorek vyhodnotit a provést úpravy receptury. A tak pořád dokola. Výběr koření a jejich směsí trval dlouhé měsíce.
Karagenan v PÂTIFU
Jedná se o funkční přísadu. Je pro nás důležité, že karagenan je přírodní, rostlinný a jeho používání je bezpečné a přirozené. Karagenan se získává z červených mořských řas Chondrus crispus, kterým se také říká irský mech.
Důvod, proč používáme karagenan do PÂTIFU je pouze technický. Stroj, který plní paštiky do misek, dokáže plnit jen hmotu, která je hustá asi jako hořčice. Aby PÂTIFU bylo o něco hustší a příjemně roztíratelné, přidáváme malé množství karagenanu. Díky tomuto nezbytnému množství karagenanu jde paštika dobře naplnit a po uvaření konzervy získá svou konečnou příjemnou hustotu, kterou si celou dobu dlouhé trvanlivosti udrží.
Použití karagenanu do potravin je povolené jak v České republice, tak v celé Evropské unii i ve Spojených státech amerických. Karagenan se smí používat jak do potravin pro dospělé, tak do potravin pro děti. Více o použití karagenu si můžete přečíst zde.
Guma guar v PÂTIFU
Guma guar je vláknina ze semen rostliny Cyamopsis tetragonolobus. Jedná se o přírodní látku, která nemá žádné nežádoucí účinky a dokonce snižuje hladinu cholesterolu. Pří výrobě PÂTIFU ji používáme pouze malé množství proto, aby hmota PÂTIFU zůstala stejná po celou dobu dlouhé trvanlivosti. Jinak hrozí, že změní konzistenci.
V ČR je používání této látky povoleno v nezbytném množství ve všech potravinách. Dokonce je používání povoleno pro dětskou mléčnou výživu od pátého měsíce věku.
PÂTIFU je tedy zdravá potravina, která neobsahuje konzervanty, chemická barviva, aromata, lepek, živočišné suroviny, mléčnou bílkovinu, laktózu ani cholesterol.
Je vhodná jako náhrada masa a je zdravou součástí jídelníčku. Mohou ji konzumovat jak děti, tak těhotné ženy a je vhodná také pro celiaky, diabetiky, vegany, vegetariány nebo i pro ty, kterým záleží na zdravém životním stylu.
Máme pro vás zajímavé recepty z PÂTIFU, najdete je v sekci Recepty z PÂTIFU.
Diskuze