/var/www/clients/client4/web488/web/wp-content/themes/ptf/page.php

Sója. Víte, jak vůbec vypadá?

Sója. Víte, jak vůbec vypadá?

Sója je bezesporu mimořádnou plodinou. Obsahuje komplexní bílkoviny, kterých má až 35 %. Toto je běžná hodnota, pro výrobu tofu v naší firmě  požíváme sóju s obsahem bílkovin 40-43%

 

Svoji pozici na světovém trhu si sója vybudovala zejména jako olejnina, součást krmných směsí a také jako velmi významný rostlinný zdroj bílkovin.

 

Stále více se prosazují tzv. sójové výrobky. Tradiční (tofu, tempeh, sójové omáčky, miso, natto apod.) i moderní (sójové nápoje, jogurty, pomazánky, uzeniny apod.).

 

Jak sója vypadá

Sója patří mezi luštěniny. Sójové boby rostou v chlupatých, zelených luscích, obyčejně dvě až tři okrouhlá zrnka v jednom lusku. Rostlina má křovitý ráz a je vysoká přibližně po pás. Má malou konkurenční schopnost a množí se výhradně semeny.

 

Většina sójových bobů se sbírá až když jsou dozrálé anebo suché. V tomto stádiu jsou žluté, u některých odrůd i hnědé nebo černé. V asijských zemích se sójové boby často sklízí také při 75 % zralosti, už dorostlé, ale ještě zelené.

 

Bohužel se v posledních letech sója geneticky modifikuje a v různých formách se přidává do pokrmů, kde byste to ani nečekali.

 

Společnost Veto Eco ale při výrobě používá pouze sóju, která není geneticky modifikovaná.

 

U některých lidí, zvláště u dětí, se objevila alergie na sóju. Nejde však o významný alergen, většinou u dětí alergie vymizí do 7 let věku.

Ochutnejte PATIFU zdarma

Diskuze

Koupíte v každé DM drogerii, Globusu, Tescu a v prodejnách se zdravou výživou po celé ČR.


Ochutnejte zdarma